5 gröna växter som kan förbättra din sömnkvalitet

5 gröna växter som kan förbättra din sömnkvalitet

- inred med grönska i sovrummet

Gröna växter gör det inte bara mer trivsamt och snyggt inrett hemma, att omge sig med grönska ger också en mängd hälsoeffekter, varav en är att de bidrar till bättre sömnkvalitet. Detta inte bara tack vare att det gröna lugnar och minskar stress, vetenskapliga studier visar att de också bidrar till en friskare inomhusmiljö och aktivt renar och rensar luften från kemikalier som ofta återfinns i våra hem via t.ex. rengöringsmedel, syntetiska tyger och möbellim. Detta kom amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA fram till när deras forskare ville hitta det bästa sättet att rena luften på sina rymdstationer.

 tu tu 322210 unsplash

Här får du tips på 5 växter du kan använda i husets kanske viktigaste rum, sovrummet. Det är ju här vi spenderar största delen av vårt dygn, så varför inte skapa de bästa förutsättningarna för återhämtning och god nattsömn i ren luft?  Vissa växter, t.ex. Fredskalla, Murgröna och Benjaminfikus är i sig giftiga för t.ex. katter och andra husdjur och om du är djurägare bör du alltid kontrollera en växts toxicitet innan du tar in dem i ditt hem.

1. Fredskalla

Fredskallan är både en tålig och populär krukväxt för sovrummet som blommar året om. Den är också en av de mest effektiva luftrenarna och har en fantastisk förmåga att absorbera och binda skadliga ämnen i inomhusluften. Det har konstaterats att Fredskallan tar upp och binder bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och ammoniak.

peace lily 2877534 1920

 

2. Murgröna

Denna ikoniska och pittoreska växt är mycket luftrenande och tar effektivt upp och binder t.ex. bensen och xylen.

ivy 781676 1920

3. Ampellilja

Ampelliljan är både lättskött och glatt yvig, men är dessutom fenomenal på att binda giftiga ämnen som formaldehyd, trikloretylen och xylen ur luften. 

 

4. Svärmorstunga

Denna skarpskurna och kraftfulla växt har anpassat sig för att överleva de hårda förhållandena i Västafrika och är en är mycket enkel växt att hålla nöjd, men icke desto mindre viktig att ta hand om. Svärmorstungan har nämligen en fantastisk förmåga att ta upp flera kemiska ämnen ur luften och tillhör den ovanliga skara växter som tar upp koldioxid nattetid.

bundo kim

 

5. Benjaminfikus

Benjaminfikusen eller ”Weeping Fig” som den heter på engelska, är en lättskött och flerårig skönhet som finns i stort urval med varierande färger och bladtyper, allt för att möta olika tycke och smak. Att den dessutom hjälper till att rensa luften på formaldehyd och xylen är ju en egenskap så god som någon.

 weeping fig 3144388 1920

Källor: http://www.simpleorganiclife.org/9-houseplants/, https://www.lovethegarden.com/community/fun-facts/nasa-guide-air-filtering-houseplants

https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study