Duka upp för succé! Fixa sommarens vackraste & festligaste dukning

Duka upp för succé! Så fixar du säsongens vackraste och festligaste dukning

Alla årstider har sin charm, men när sommaren står för dörren dignar det av fantastiska festtillfällen: midsommar, bröllop, studentskivor, sommarfester och födelsedagar - tillfällena att fira kring ett vackert dukat bord är många och detär extra roligt att göra det lilla extra och förhöja det goda man tillagat för att locka både gom och öga. Vi delar här med oss av dukningstips som inspirerar året runt - inte bara på sommaren! 

Klä upp ditt bord - duken är grunden till allt

Grunden för en riktigt vacker dukning är givetvis duken. Börja därför med att bestämma vilken duk du ska ha och titta först därefter på vad du ska komplettera med i övrigt vad gäller färg, form och dekoration. Tvekar du inför att använda dukar med starka färger och mönster? Du kan enkelt balansera ett djärvare dukval med lite mer återhållsamma val på övriga dekorationer. Detsamma gäller givetvis om du väljer en stilren vit duk 

- det ger utrymme för att ta ut ut svängarna och färgskalan ordenligt på övriga val, om du inte helt enkelt bestämt dig för att gå på ett sobert, stilrent tema rakt igenom. 

Smarta servetter som håller för livet

Det ligger nära till hands att välja engångsservetter för att det ska gå snabbt och vara lättstädat vid en bjudning, men fina textilservetter kan varieras och återanvändas i det oändliga. Prisvärt för dig i längden och bättre för miljön - en soklar win-win! Och då har vi inte ens nämnt hur mycket vackrare det blir när du dukar och hur kvalitativt, lyxiga de känns att använda.

Ett tips för att variera utseendet på dina textilservetter är istället att byta servettringar, alternera färg på snöret eller sidenbanden som du knyter runt dem eller sticka in säsongens kvistar med grönt och blomster. Samma servett, helt olika utseende och känsla vid olika tillställningar utan att kosta skjortan!

Kallmangla både dina dukar och tygservetter så får du dem riktigt släta enkelt, smidigt och snabbt. Vid vanlig strykning är det ordentligt svårt att få dem riktigt släta och det tar dessutom längre tid. Genom att kallmangla linne, som är ett vanligt material i dukar och servetter, får textilien sin ursprungliga och fantastiskt fina, blanka lyster - tvätt efter tvätt. Oslagbart vackert, tidlöst och hållbart! 

 

 

Porslin & bestick

Se maten som en del av dukningen, där färger på råvaror och dekorativt garnityr tillsammans med övrig bordsdekoration lyfter vilken enfärgad uppsättning som helst. Använd också gärna vackra ätbara blommor, trädgårdens grönska och frukt som dekoration av den upplagda maten. Välj att se porslin och bestick som en bas att jobba runt, istället för som en begränsning. De flesta av oss har inte har en mängd olika serviser och bestickuppsättningar att välja mellan, men det är inget problem. 

 

Dekorera på höjden och använd det som finns i in naturen


Lycka till med dina kommande middagar och kalas! Använd ljusstakar, blommor & grönskande kvistar för att inte dukningen ska bli för platt. Naturen är ibland det allra enklaste sättet att skapa vackra bordsdekorationer, speciellt under sommarsäsongen. Du behöver knappt gå utanför dörren för att hitta den grönska, vackra bär, blad och blommor du behöver för att skapa ett härligt festbord. Svårare än så behöver det inte att vara. 

Lycka till!