Duka upp till fest! - Enkla tips för oslagbar stämning runt bordet

Duka upp till fest! - Enkla tips för oslagbar stämning runt bordet

Parmiddagar, födelsedagsfirande, adventsmys, julbord eller nyårsfest. Tillfällena att samlas med nära och kära kring ett uppdukat bord är många och då kan det vara roligt att göra det lilla extra och förhöja det goda man tillagat och locka både gom och öga. Att klä upp bordet med duk och riktiga textilservetter är enligt de flesta pricken över i:et när man bjuder till bords. Och vi bjuder på tipsen på hur du gör!

Duken - grunden till allt 

Grunden för en riktigt vacker dukning är duken. Börja därför med att bestämma vilken duk du ska ha och titta först därefter på vad du ska komplettera med i övrigt. Tvekar du inför att använda dukar med starka färger och mönster? Det kan du enkelt balansera med lite mer återhållsamma val på övriga dekorationer. Detsamma gäller givetvis om du väljer en stilren vit duk - det ger utrymme för att ta ut ut svängarna ordenligt på övriga val om du inte helt enkelt bestämt dig för att gå på ett sobert, stilrent tema rakt igenom.

Christmas dinner 2

Smarta servetter

Det ligger nära till hands att välja engångsservetter för att det ska gå snabbt och kännas flexibelt, men fina textilservetter kan varieras och återanvändas i det oändliga. Både prisvärt för dig i längden och bättre för miljön. Ett tips för att variera utseendet är att byta servettringar, variera färgen på banden du knyter runt dem, och sticka in olika kvistar med grönt eller blomster. Samma servett, helt olika utseende och känsla!

Kallmangla både dina dukar och tygservetter så får du dem enkelt, smidigt och snabbt släta. Vid vanlig strykning är det ordentligt svårt att få dem riktigt släta och det tar dessutom längre tid. Linne, som är ett vanligt material i dukar och servetter klarar inte av strykning - värmen förstör fibrerna i linnetyget och gör det matt. Vid kallmangling däremot återfår tyget sin ursprungliga och fina lyster efter tvätt.

Om du inte har egna textilservetter eller fina dukar kan du besöka loppisar eller nätauktioner för att hitta begagnade kvalitetsprodukter av olika slag - det finns oupptäckta skattgömmor därute!

Christmas dinner

Porslin & bestick

De flesta av oss har inte har en mängd olika serviser och bestickuppsättningar att välja mellan, men det är inget problem. Se maten som en del av dukningen, där färger på råvaror och dekorativt garnityr tillsammans med övrig bordsdekoration lyfter vilken enfärgad uppsättning som helst. Se istället porslin och bestick som en bas att jobba runt, istället för som en begränsning.

Dukningstips mangla.se 3

Dekorera på höjden och ta in naturen

Använd ljusstakar, blommor och grönska för att inte dukningen ska bli för platt. Naturen är ibland det allra enklaste sättet att skapa vackra bordsdekorationer, även under höst- och vintertid. Det går alltid att hitta grönska, vackra bär, färgglada löv och kottar att placera ut på bordet för att skapa ett härligt festbord. Svårare än så behöver det inte att vara. 

Dukningstips mangla.se

 

Lycka till med din nästa bjudning!