Varför ska du mangla?

En smart tradition som gör comeback

Hållbarhet, enkelhet och vardagslyxig känsla i ett - en smart tradition som gör comeback

Kallmangling av dukar, lakan och servetter är en månghundraårig tradition i de nordiska länderna. Principen, att med hjälp av två valsar pressa dukar och sänglinne under ett hårt tryck, gör att man på ett enkelt, smidigt och tidsbesparande sätt får sin tvätt slät. I många hushåll har denna tidigare helt självklara, tidsbesparande syssla fallit i glömska eller rationaliserats bort - är du en av dem? Då är det dags att tänka om! Det finns en oändlig massa skäl till att haka på denna trend och fantastiska vana som gör comeback i vardagen. Nedan listar vi några av dem.

Hållbarhet - lakanen håller sig renare längre

Nymanglat

Tänker du att det här med nymanglade lakan enbart är en fråga om vardagslyx? Då vet du säkert inte att manglade lakan inte absorberar lika mycket smuts som omanglat tyg eftersom textilfibern blir kompaktare och kvalstret inte trivs. Det gör att dina lakan håller sig fräschare längre och att du inte behöver tvätta och byta lika ofta. Det betyder hållbarhet - både vad gäller miljön, i fråga om att inte behöva tvätta onödigt ofta, men även ifråga om omvårdnad av textilien i sig, som håller längre om den inte tvättas oftare än nödvändigt. Bädda rent i din säng med nymanglade lakan som håller sig rena längre!

 

Mer lyster i tyget & bevara materialet över tid

För linne, ett vanligt material i dukar och handdukar, är kallmangling det bästa alternativet för att ge tyget dess ursprungliga och fina lyster. Värmen från varmmangling och strykjärn förstör fibrerna i tyget och gör det matt. Dessutom är det svårt att få lakan, servetter, gardiner eller dukar riktigt släta och fina vid strykning. Så om det då är både enklare, snabbare och bättre med kallmangling - varför krångla till det?

 

Restaurang

Lyxig hotellkänsla hemma

Hållbarhet är en otroligt viktig aspekt, men det går inte att sticka under stol med att känslan att krypa ner i säng med nytvättade och nymanglade lakan är i prinicp obeskrivligt behaglig. Du spenderar ju som bekant ungefär 1/3 av ditt liv i sängen, så låt den tiden vara på allra bästa hotellnivå - du är värd denna enkla vardagslyx! Detsamma gäller när det kommer till att använda alla de fina dukar och servetter i linne som många av oss har liggande i skåp och lådor - använd dem och förhöj festliga tillfällen och högtider. Det skapar en otrolig stämning och ger det där lilla extra.

Rena lakan nymanglat

 

AllergivänligtRena lakan 2

En annan fördel med kallmangling är att tvätten inte alstrar så mycket damm. Detta är främst positivt för alla allergiker. Dammhalten sänks faktiskt så mycket som 10-60 gånger jämfört med omanglade textilier. Det känns riktigt bra att veta även för alla som inte lider av allergier.

 

Enkelt, snabbt & meditativt

Med en mangel blir stora textilier som lakan och dukar enklare att hantera och du får dem släta snabbt och smidigt. Visst, det kan vara lite lurigt när man är nybörjare, men när du fått in vanan gör den i princip jobbet åt dig. Under tiden mangeln arbetar, kan du ägna dig åt meditativa tankar eller att lyssna på den där härliga ljudboken. För många är mangelstunden en behaglig och efterlängtad stund av egentid, samtidigt som man uppnår ett fantastiskt resultat - en ovanlighet för många i vår späckade vardag. Vill du komma igång? Läs våra tips om hur du manglar.

 

Sparar utrymme

Tvätten blir mer lätthanterlig och ryms bättre i linneskåpet om du manglar. Ordning och reda, lätt att hitta och du slipper oordning och kaos i skåp och lådor. Då tänker du kanske att ju mangeln i sig ju fakiskt tar upp plats där den ska stå framme som en fast möbel? Faktum är att våra smidiga manglar KM600 och KM800 är enkla att lyfta och går lätt att plocka fram ur ett skåp eller annan gömma och placera på ett bord eller arbetsbänk när det är dags att mangla. Givetvis finns det dock både stående stativ bänk- respektive väggfästen för den som önskar det.

Handduk och bad